Европейският младежки форум с кампания за ангажиране на младите в политиката


Европейският младежки форум публикува последното си проучване, чиито резултати сочат, че младите хора в ЕС са хванати в порочен кръг - все по-трудно им е да се включат в политиката, защото са изправени пред множество социални и икономически бариери и затова прогресивно се отдалечават от политическата система. 

Около 72% от хората на възраст 18-24 години в Европа не гласуват, докато повече от половината 65 годишни го правят. Младите европейци не се интересуват от политика и са все по-малко представени в държавните структури и нямат доверие в демократичната система на управление - смята Алан Пел - геренален секретар на Европейския младежки форум.  Когато един младеж няма къде да живее, има здравословни проблеми или не може да си намери работа - включването в политическа партия със сигурност не е сред приоритетите му, отебялзва Пел.
 
Младите искат да учат, да се развиват. Затова трябва да насърчаваме дори глобално мислене и политици, работодатели и млади хора да се обединяват.

Европейският младежки форум подема кампания, която ще търси най-добрите идеи за "подмладяване" на политиката като въвеждането на гражданско обучение в училище.  

20 хиляди микро предприятия ще получат достъп до заеми от фонд към Европейската програма за заетост и социални иновации на стойност 237 милиона евро, съобщи Европейската комисия. Тя ще осигури 17 милиона от средствата във фонда. Заемите ще се отпускат на хора, които искат да основат или развият микропредприятие и досега са имали трудности с навлизането на пазара на труда или достъпа до финансиране. Еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Мариане Тисен заяви, че микрофинансирането е основен инструмен в борбата с социалната и финансова изолация. Европейската комисия очаква фондът да отпусне заеми на стойност над 500 милиона евро до 2020 година, които да доведат до създаването на нови работни места и развитие на икономиката.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!