Европейският парламент трябва да има едно седалище


Всички са съгласни с твърдението, че Европейският парламент трябва да има едно седалище. Бившият министър и депутат Катрин Траутман обаче смята, че това трябва да бъде Страсбург, а не Брюксел. Според нея Страсбург е градът, в който са представени гражданите. Той не е столица и затова там присъстват Европейският парламент и Съветът на Европа. Преди старта на кампанията за седалището, който бе даден вчера, Траутман заяви, че дебатът по въпроса е обвързан с бъдещето на Европейския съюз:

Трябва да зададем въпрос за ефикасността, не заради сградата или мястото, но и заради организацията на работата. Разполагането на изпълнителната и законодателната власт на Европейския съюз в Брюксел само засилва технокрацията и подценява политическите и демократични амбиции, които изисква блокът.

Членовете на Европейския парламент, техните служители и документи, редовно се движат между Брюксел, който е домакин на заседанията на комисиите, и Страсбург, където се провеждат пленарните сесии всеки месец. Междувременно в Люксембург се помещават административните служби на Европейския парламент. Това придвижване струва около 114 милиона евро годишно. Според Траутман обаче не е известен счетоводен метод, който дава възможност за обективна оценка на разходите.


На конгреса на Европейската народна партия в Мадрид един бивш председател на Европейската комисия и един бивш председател на Европейския съвет получиха награда за заслуги за работата им в служба на партията и на Европа. Жозе Мануел Барозу и Херман Ван Ромпой произнесоха речи, в които насърчиха ЕНП да продължи добрата си работа в Европа и чужбина. Бъдещето започва днес, никога не можете да промените миналото, можете да промените само бъдещето. Наясно сме с предизвикателствата на идното десетилетие, каза Ромпой и подчерта темата на целия Конгрес в Мадрид, че континентът, и до известна степен светът, се справят много по-добре, когато Европа действа като един, а не когато работи отделно.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!