Помощта на ЕС за Турция е косвена помощ за страните членки

ЕС и Турция се споразумяха принципно за общ план за овладяване на бежанската криза като целта е да се облекчи притока от бежанци към Европа. Над 600 хиляди имигранти са влезли в ЕС от началото на годината, като повечето от тях идват през страни като Турция, преди да влязат в рамките наСъюза през Гърция.

Според проектоплана, договорен в Брюксел, Турция трябва да засили контрола по границите си, за да задържи бежанците на своя територия. Анкара ще трябва да подобри системата си за регистриране и издаване на документи на бежанците, да работи по-активно по включване им в обществото, включително да им разреши да работят.

От своя страна Европейският съюз ще финансира облекчаването на живота на намиращите се в Турция, Йордания, Ливан и Ирак бежанци, за да имат по-малък стимул да тръгнат към Европа.

Това решение на ЕС е изключително важно по отношение на защитата на външните граници на Европа, коментира евродепутатът от групата на Европейската народна партия Светослав Малинов.

Най-важното решение от последната седмица е засилване на контрола върху външните граници като основно действие за защита на Европа от този проблем. Помощта за Турция е всъщност помощ за нас, косвено, тъй като стабилизирането и превръщането на бежанските центрове в турската страна в добро място за живеене и пребиваване ще намали желанието на хората, които са там да продължат пътя си към Европа и те ще изчакат близо до родните си места омиротворяването на Сирия. В момента ние удържаме една морална победа, защото България още през 2013-та година прие този подход и той сега се превърна в официална политика на ЕС“.

Като част от тази политика, в началото на следващата година Брюксел ще предложи мащабен план за разселване на бежанци. 200 хиляди имигранти ще бъдат разпределени из ЕС директно от лагери в страни като Турция, Йордания и Ливан.

Според Светослав Малинов е много важно квотният механизъм да съществува.

Това е извънреден механизъм и разрешава една конкретна криза в момента. Много е важно той да съществува, защото всяка държава на границата на ЕС може да попадне под внезапен наплив на имигрантска вълна. Гърция, България, Малта, Кипър и Италия са подложени на истински риск, много по-голям от този на например на Чехия или Словакия, до които няма как да достигнат голям брой бежанци изненадващо. Квотният механизъм означава, че ако се случи нещо на България през българо-турската граница, ние сме защитени от най-лошия вариант“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!