Дните на отворени врати в Седмицата на регионите и градовете в Брюксел

В това издание на рубриката ви разказваме за едно от най-мащабните събития, организирани от Комитета на регионите и ЕК. Това е 13-тото издание на Open Days в сърцето на Европа - в Брюксел и събра над 6000 делегати, които дебатираха, участваха в различни семинари и обсъждаха настоящето и бъдещето в тази така важна за новия програмен период година. Три са приоритетите, по които тепърва ще се работи  - модернизирането на Европа и ролята на регионите в енергийния съюз и на единния дигитален пазар; региони, отворени за бизнес - развитието на малките и средни предприятия и създаването на работни места; развитието на градските и селските региони и градско-селска интеграция от нов тип.

Още в първия ден на Open Days  EK обяви  нова инициатива, нареченапечат за високи постижения“ - този печат ще дава възможност да се разпознават обещаващи предложения за проекти, представени в рамките на програма „Хоризонт 2020“ - програмата на ЕС за научни изследвания и иновации, и ще се насърчава техният достъп до различни източници на финансиране, като например европейските структурни и инвестиционни фондове  и други национални или регионални инвестиционни програми.

Друг интересен акцент по време на събитието беше поставен върху трансграничното сътрудничество, средствата, които „отидат“ в тази посока през новия програмен период и какви мерки се взимат в момента за преодоляването на пречките и проблемите при реализирането на трансгранични проекти.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!