Обзор

Събитията в Европейския съюз през октомври

Миграционната криза не слиза от дневния ред на лидерите на ЕС

И този месец мигрантската криза остава водеща за европейските институции. Нуждата от общи европейски решения за бежанците беше акцент и в обръщенията на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд пред евродепутатите по време на първата пленарна сесия за октомври.

Европейският парламент одобри отпускането на допълнителни 401 300 000 евро до края на годината за справяне с миграционната криза. Помощта е предназначена за страните, най-сериозно пострадали от наплива на имигранти, както и към държавите извън ЕС, приютили най-голямата част от избягалите от Сирия. През октомври военноморската мисия на ЕС срещу трафикантите на хора в Средиземно море премина в следващата си фаза, при която военните кораби могат да спират, да инспектират, да конфискуват и да унищожават кораби, използвани от трафиканти.

На заседанието си в средата на месеца държавните и правителствените ръководители от ЕС приеха решения за укрепването на външните граници. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изразиха съпричастност с България по повод престрелката между незаконни имигранти и органите на МВР край град Средец. Заради инцидента премиерът Бойко Борисов напусна заседанието и се върна за България. Този инцидент е поредното доказателство за важността на срещата ни. Защитата на външните ни граници е най-важното нещо сега, каза Доналд Туск.

В средата на месеца на гръцкия остров Лесбос бе открит първият приемно-регистрационен център за мигранти и бежанци в Гърция, т.нар. "гореща точка", където те ще могат да се регистрират, както и да поискат убежище. Само 86 бежанци обаче са били преместени от Италия в други държави от ЕС по новата квотна система досега. От Гърция разпределянето на хората със самолети още не е започнало. Преди месец правителствата на ЕС се ангажираха да приемат общо 160 000 души от двете средиземноморски държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!