Чувстват ли се повече европейци хората от най-бедния регион в Европа

С влизането на България в Европейския съюз страната получи достъп до Структурните и Кохезионния фонд на общността. Структурните фондове са основните финансови инструменти на политиката на сближаване на ЕС и представляват второто по размер перо в общия европейски бюджет. Те предоставят финансова подкрепа за икономическото и социално развитие на по-бедните и изостанали европейски страни и региони, за да могат те да се справят успешно с изискванията на общия пазар и изравнят своя стандарт с този на по-напредналите членове на общото европейско семейство.

Да бъде даден тласък на растежа и на създаването на работни места в Европа чрез насочване на инвестициите на ЕС към европейската програма за растеж и заетост- това все още чакат жителите на българския Северозапад.

Чувстват ли се повече европейци хората от най-бедния регион в Европа и усещат ли промяна с влизането на свежи европейски пари?

"Ако съм в Германия, например, моята пенсия дали ще бъде такава... Казват, токът трябва да расте, каквито са цените в Европа. Да, но в Европа плащат достойно на хората. Не виждам ползата от европейските пари, съвсем малко инвестиции идват"- казват жителите на Видин за липсата на инвестиции и работни места.

А къде е разликата между България и по-развитите членки на ЕС, каквато държава е Англия? Мнението на 52-годишния Дейвид:

"Разбирам трудната ситуация тук при прехода от социализма към свободния пазар и зоната на Европейския съюз. Виждам, че са настъпили трудни времена за хората тук, съжалявам за това, че толкова много хора напускат България, за да работят в Англия, Германия, Испания. Но ако бях на тяхно място, бих направил същото. Във вашата държава хората между 20 и 45 годишна възраст напускат и това е лошо и тъжно. Населението ви е малко, само 7 млн. души, но реално тук живеят около 5 милиона. Вашите политици трябва да направят така, че България да се оправи, за да я уважават навсякъде. Европейският съюз е нож с две остриета- помага, но и взима много..."
- казва Дейвид.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!