Днес ще бъде обявен носителят на наградата "Сахаров"

Европейският парламент ще обяви днес кой е тазгодишният носител на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Призът, учреден преди 27 години, се дава на личности с изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят. Тазгодишният лауреат ще бъде излъчен между трима.


С най- големи шансове е Раиф Бадауи – блогър, писател и политически активист от Саудитска Арабия. Преди три години е арестуван  за обида срещу исляма и подведен под отговорност по няколко обвинения, включително вероотстъпничество. Осъден е на седем години лишаване от свобода и на 600 удара с пръчка, като по- късно присъдата му е увеличена на 10 години затвори, 1000 пръчки и глоба. Първите 50 удара са изпълнени пред стотици зрители на 9 януари тази година, а следващите отложение, заради международната намеса и изключителното тежкото здравословно състояние на Бадауи.

Тази година лауреат на наградата Сахаров може да стане не отделна личност, а цялата демократична опозиция във Венецуела срещу режима на президента Николас Мадуро.  Година и половина след демонстрациите в страната, повече от 1700 протестиращи очакват своите процеси и над 70 продължават да са задържани. По време на демонстрациите поне 40 души бяха убити, само защото са упражнили правото си на свобода и право на изразяване.

Третият, който може да стане носител на наградата, е убитият през февруари руски опозиционен лидер Борис Немцов. Разстрелът му, близо до Кремъл, идва няколко седмици след като започват проучванията му за участието на руски военни сили в сраженията в Източна Украйна. Като опозиционен лидер и активист Немцов се бори за изобличаването на корупцията и злоупотребата с политическа власт в Русия.

Изборът на тримата показва горещите точки на света, казва  председателят на Комисията по външните работи в Европарламента Елмар Брок.

Номинациите за наградата Сахаров бяха представени през септември, припомня Бойко Благоев от информационното бюро на Европарламента и обяснява кой ще определи новият носител.

Победителят получава 50 хиляди евро. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!