ЕП одобри национални тавани за основните замърсители на въздуха

Снимка: Greenpeace

Европейският парламент одобри въвеждането на национални тавани за шест основни замърсители на въздуха, сред които серен диоксид, прахови частици и азотни оксиди. Замърсяването на въздуха предизвиква преждевременната смърт на около 400 000 души в ЕС годишно, а ограничаването му ще спести около 40 млрд. евро за разходи по замърсяването до 2030 година.
 
Замърсяването на въздуха е причина номер едно за смъртност от влиянието на околната среда в Европейския съюз. То има огромна човешка и икономическа цена. То вреди също така и на околната среда чрез еутрификацията и утаяването на киселини. За него няма граници на страните членки
, каза докладчикът Джули Гърлинг.
   
  В същото време 28-те страни от общността се съгласиха да облекчат лимитите за замърсяване на въздуха за дизеловите автомобили, въпреки скандала с манипулираните устройства във Фолксваген. Таванът за вредни месии на въгледорен диоксид се намалява с 50 процента. Измерването обаче ще става със строги тестове при реално движение на автомобила. Според Комисията новите по-реалистични изпитания са ключова стъпка, тъй като колите на пътя отделят 400 процента повече вредни газове от измерените в лаборатория. 

438 евродепутати гласуваха никакви пари от европейския бюджет да не се отпускат за борби с бикове, при които има смърт на животни. Поправката в бюджета на ЕС за 2016 беше внесена от партията на Зелените с мотива, че финансирането на коридата представлява нарушение на Европейската конвенция за защита на животните, използвани в селското стопанство. Европейските представители показаха, че в 21 век няма място за мъченията на животни за забавление, заяви Флоран Марселези - говорител на испанската партия на Зелените. Кампанията за внасяне на бюджетната поправка беше подкрепена от петиция с 30 хиляди подписа.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!