Пакетни пътувания: нови правила за по-добра защита при електронна покупка


Европейската комисия готви нови правила за защита на още 120 милиона потребители, които запазват своите пакетни почивки по електронен път. Новият законопроект предвижда пътуващите, закупили предварително пакетни почивки, да бъдат защитени от фалит на операторите, резки увеличения в цените или промени на времето на пътуване.


Интернет радикално промени начина ни на пътуване. Пътуващите лесно могат да комбинират самолетен билет с наемане на кола или резервиране на хотелска стая в един уеб портал. Нарича се пакет за пътуване.  Потребителите, купуващи подобни екскурзии, ще са по-добре защитени, в случай, че един от предоставящите услугата, фалира. След дълги преговори ЕП успя да наложи по-строги нормативи. Да предлоложим, че резервирате самолетен билет и хотелска стая чрез уебсайта на авиолиния. Ако компанията ви вземе обща цена и за двете услуги,  тя е като туроператор и тогава носи отговорности при проблеми. Пътниците ще бъдат по-добре информирани за продуктите и степента на защитата им. Например, ако цената на пакетното пътуване се увеличи с над 8 процента, пътуващият ще има право да отмени резервацията , без да плаща глоба. Покупката на свързани продукти е малко по-различно нещо. Ако след покупката на самолетен билет от сайта на авиокомпания , пътяващият наема кола чрез съпътстваща реклама, то пътуващият има застраховка само срещу фалит на първия доставчик. Въпреки това трябва ясно да бъде информиран, че не е закупил пакетно пътуване.

Коментарът по темата е на евродепутата Ева Паунова от Групата на Европейската народна партия (Християндемократи) , член на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите. След днешното гласуване в ЕП, до края на годината директивата за пакетните туристически пътувания тя ще влезе официално във вестника на ЕС, след което страните-членки ще имат 30 месеца да я транспонират в националното законодателство.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu


   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!