ЕП предлага мерки за улесняване на гласуването на евроизборите

| обновено на 01.11.15 в 21:33

 

Европейският парламент ще приеме на сесията си в Страсбург тази седмица промени, с които гражданите на ЕС, които се намират в държава извън Общността, да могат да гласуват на изборите за евродепутати. ЕП ще насърчи държавите да разрешат гласуването по пощата, електронното гласуване и гласуването по интернет, за да се повиши участието и да се улесни гласуването на всички граждани, особено за хората с намалена подвижност и за онези, които живеят и работят в държава от ЕС, на която не са граждани, или в държава извън Общността. Предвижда се взимането на необходимите мерки, за да се предотврати евентуална измама при гласуването чрез тези средства.
 Утре ЕП ще изрази позиция по повод темата с вредните газове на автомобилите с марката"Фолксваген". Очаква се евродепутатите да призоват за въвеждането на изпитания на автомобилните двигатели в истински, а не в лабораторни условия.
 

Хиляди бежанци и мигранти в Австрия са прекарали изминалата студена, есенна нощ на открито, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на властите.  Австрийското правителство има затруднения  да се справи с постоянния приток на хора, отбелязва агенцията.  Центровете за приемане на мигранти по границата с Германия вече са пълни. Съседната страна освен това пропуска по по-малко хора през границата, защото капацитетът в нейните палатки и сгради за настаняване също е изчерпан.  Наложило се е около 2500 души да прекарат нощта на открито край граничния град Ахлайтен, 700 - близо до град Браунау и 300 - в района на община Колершлаг. Австрийските власти работят по изграждането на още временни приюти за настаняване, но се очаква чак утре да бъде издигната палатка с голям капацитет.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!