Понижаване на безработицата в ЕС, силен спад и в България


Безработицата в България е отчела един от най-силните годишни спадове в ЕС, като се е понижила от 11,3% през септември 2014 година до 9,4% през септември 2015 година, съобщи Евростат. За същия период липсата на заетост сред младите българи се е понижила от 23% до 20,7%. През септември без работа са били 10,4% от мъжете и 8,4% от жените в България.
Най-отчетливото понижаване на безработицата в ЕС на годишна база е регистрирано в Испания, Естония,  България и Словакия.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви пред парламента в Атина, че се срамува от неспособността на ЕС да се справи с трагедията на бежанците, които продължават да заливат страната му, рискувайки живота си. Ципрас говори пред депутатите по повод ангажимента, поет от правителството му, да осигури временно убежище на 50 000 бежанци, докато бъдат разпределени в други държави. Той подчерта, че настояването на Гърция не е "просто за повече евро", а за цялостна солидарна политика на ЕС по бежанския въпрос.
  Над 724 хиляди мигранти са влезли в Европа от началото на годината, съобщи  Международната организация по миграцията.  Огромното мнозинство от тях - над 579 000 души, са пристигнали в Гърция.

Мащабна конференция за бежанците организира утре Партията на европейските социалисти в ливанската столица Бейрут. В нея ще участват  партии от Европа, Близкия Изток и Северна Африка. Дебатите ще бъдат фокусирани върху причините за конфликтите и хуманитарната криза с бежанците, както и възможни мерки за подкрепа на страните, които дават подслон на най-голям брой бежанци - Ливан, Йордания и Турция. След конференцията, лидерът на ПЕС Сергей Станишев и участниците ще посетят няколко бежански лагера, за да се запознаят с условията и проблемите на място.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!