Бежанският път Наникъде - Западните Балкани?!

Западните Балкани трябва да бъдат включени в институционалните механизми на ЕС за справяне с кризата с бежанците

Автор:


Рекорден брой мигранти и бежанци са влезли в Европа този октомври по море. Този рекорден месечен брой на новодошлите е почти равен на този на мигрантите, които са преплавали Средиземно море за цялата 2014 година, предаде AFP, позовавайки се на данните на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Става дума за  218 394 души, като само 8000 от тях не са акостирали на гръцки брегове, докато през 2014 година по този начин в Европа са дошли 216 054 души.

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум заяви в понеделник, че последиците от кризата с бежанците трябва да се имат предвид от Европейската комисия, когато оценява бюджетите на някои от страни-членки, като добави, че тя вече е оказала значителен ефект на задлъжнялата Гърция..„Трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на Гърция да се справи с това“, каза още Диселблум.

Голяма част от стъпващите върху твърда земя в Гърция се отправят към сърцевината на Европа и мечтаната от тях Германия през Западните Балкани.

Преди два дена Европейският съвет по външна политка - една от най-влиятелните неправителствени организации от типа тинк-танк излезе с анализ на Весела Чернева и Фредерик Веслау озаглавена Бежанският път Наникъде - Западните Балкани.

Мащабът на кризата изисква колективни действия, което е извън 28-те страни-членки
според Весела Чернева.

Изводът на анализа, направен в съавторство с  Фредрик Веслау, директор на програма „Европа и съседи“ е, че: Западните Балкани трябва да бъдат включени в институционалните механизми на ЕС за справяне с кризата, по-специално, да бъде предложен механизъм за преместване и структура от горещи точки за обработка на молбите за убежище. Това ще осигури подреден и хуманен начин да се справят с бежанците, които ще се окажет в Македония, Сърбия, и на други места в региона. Той също така би намалило натиска върху границите с Унгария и Хърватия.

Поне в две от страните в Западните Балкани ЕС да използва страни, които са преимуществено мюсюлмански като  Албания и Косово.

Дали бежанската криза ще се окаже шанс  за страните от Западните Балкани за осъществяване на тяхната европейска мечта? Разширяване или затваряне на ЕС пред перспективата на изникващите нови вътрешни граници е по-вероятния сценарий?

Едно е сигурно, според анализа на Европейския съвет за външна политика със седалище в Брюксел, Лондон и София, че: 

Пренебрегването на региона ще внесе допълнителна доза риск в ЕС.

Какво се случва по балканския мигрантски път и какви предизвикателства отправя към Европейския съюз това движение през Западните Балкани можете да научите от материала на Ирина Недева.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!