ЕК призова за по-бързо прилагане на квотните схеми за мигрантите


Бихме искали квотите за разселването на мигрантите в ЕС да бъдат прилагани по-амбициозно, заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас. Първите мигранти, отлетели днес от Гърция, за да бъдат разселени в Люксембург, са в групата на онези, които най-вероятно ще получат статут на закрила. Това уточни говорителят на ЕК по миграционните въпроси Тове Ернст. Тя отбеляза, че тези мигранти са били вече регистрирани в Гърция, но оценката на документите им ще бъде извършена в Люксембург.  Ернст добави, че досега 15 държави от ЕС са заявили непосредствена готовност за приемане на мигранти по квотните схеми. Тя допълни, че в следващите седмици се очакват полети с мигранти, пристигнали в Италия и Гърция, към Франция, Финландия и Швеция.
Скинас съобщи, че днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще участва в конферентен разговор с канцлерите на Германия Ангела Меркел и на Австрия Вернер Файман по въпроса за мигрантите.
   
Над 6000 германски войници са мобилизирани, за да посрещат и настаняват кандидатите за убежище - двойно повече от изпратените в чужбина, и армията ще продължи занапред тези усилия, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Франс прес.

Подпомагането на бежанците става важна допълнителна задача на Бундесвера, заяви в комюнике министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен. Тази година Германия очаква между 800 000 и един милион кандидати за убежище.
 До момента се предвиждаше само кратковременно включване на армейски подкрепления в тази работа, и то по молба на най-претоварените структури, но министерството смята да превърне това в траен ангажимент, като поеме управлението на някои общежития и регистрирането на новопристигнали.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!