Швеция иска съдействие за справяне с големия брой мигранти


Швеция поиска помощ от другите страни-членки за разселване на приети от нея мигранти. Писмото с искането ще бъде пратено днес или утре в Европейската комисия, пише ЕUobserver и шведското издание The Lokal. След среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Стокхолм, премиерът на Швеция Стефан Льовен заяви, че страната му вече е приела достатъчно голям брой търсещи убежище, включително и пренасочени от Италия, но притокът им не секва. Вероятно, до края на годината, те ще достигнат 190 хиляди вместо планираните за 2015 година двойно по-малко. Доналд Туск изрази разбиране и заяви, че Швеция заслужава подкрепа.

НАТО възнамерява да разработи нова стратегия за своите дейности в Средиземно море, съобщи Financial Times. Действията на Алианса са свързани с усилената нестабилност в Близкия изток и нарастващото военно присъствие на Русия на юг от Босфора. Представители на НАТО са притеснени, че не се отделя достатъчно внимание по южния фланг на Алианса и тази уязвимост, според тях, е станала очевидна с началото на руската операция в Сирия.
НАТО ще разгледа проекта на нова средиземноморска стратегия на среща на външните министри на 1-2 декември, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!