Еврорадиосправочник: Сътрудничеството създава новия европейски Дунавски регион

Това е мотото на осмата европейска среща на Дунавските градове и райони. В град Улм, Германия, бе проведен и четвъртият форум на Европейския съюз за развитието на Дунавския регион. Тези две конференции обединиха усилията на местната власт и на управлението на Европейския съюз за осъществяването на Дунавската стратегия. Сред участниците бяха представители на европейските институции, министри, депутати, експерти от дунавските страни и представители на неправителствени организации.
Среща на общинските структури и кметове на градове, на неправителствени организации в различните страни, членки на Съвета на Дунавските градове и райони. Конференциите се състояха от 29 до 30 октомври.
“Малките проекти, не големите проекти, са тези, които водят към подобряването на качеството на живота“ – подчертава Иво Гьонер, президент на Съвета на Дунавските градове и райони. „Много е важно да се използват форумите на ЕС за връзки между различните общности и чрез инструментите на съюза да се осъществяват проектите, да се ползват допълнителни средства за по-добър живот“ - изтъква Иво Гьонер. Той призовава и за по-усърдна обща работа за развитието на Дунавския регион, както и за по-хуманно отношение към бежанците, които търсят убежище и препитание.
От страна на България във форумите взеха участие министърът на туризма Николина Ангелкова и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Министър Ангелкова също набляга на необходимостта от сътрудничество.
За страните от Долен Дунав от особена важност е изграждането на нови транспортни връзки, тъй като сегашните два моста между България и Румъния са крайно недостатъчни. За сравнение разстоянието между мостовете в Горен Дунав е седем километра, докато в Долен Дунав е сто петдесет и пет километра.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!