Край на банковата тайна за граждани на Европейския съюз в Швейцария

На 27 октомври Европейският парламент прие позиция относно споразумението с Швейцария, което би затруднило гражданите на Европейския съюз при укриване на приходи от данъчните власти в банкови сметки в страната. От началото на 2018 година Европейският съюз и Швейцария автоматично ще обменят информация за банковите сметки на свои граждани. Страните в Европейския съюз ще получават имената, адреса и данъчния номер на свои граждани, притежаващи сметки в Швейцария, както и други данни на финансовите активи и наличните суми в сметките. Премахване на данъчните измами и справедливо данъчно облагане за всички граждани на Съюза е в основата на приетата позиция, коментира докладчикът Йепе Кофод  от Дания

Споразумението гарантира, че Швейцария ще започне да прилага по-стриктни мерки, еквивалентни на тези, които са в сила в ЕС от март 2014 г. Споразумението също така отговаря на глобалния стандарт за автоматичния обмен на информация за финансови сметки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Какво би било отражението на това решение върху гражданите на Европейския съюз според председателя на Съвета  към Института по пазарна икономика Красен Станчев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!