ЕК представи предложенията си за търговията в преговорите със САЩ за ТТIP

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи днес своето предложение за глава, посветена на търговията и устойчивото развитие в преговорите със САЩ за подписването на двустранно търговско споразумение (TTIP).  Основната цел на тази преговорна глава е спазването на високите стандарти в областта на труда и околната среда и съвместната работа за преодоляване на предизвикателствата на глобалната икономика.  При представянето на новото предложение еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че търговията не е само средство за създаване на нови икономически възможности за потребителите, работниците и работодателите.

Търговията не е израз единствено на нашите икономически интереси, а и на нашите ценности. Детският труд, недостатъчните права на работниците или безотговорното корпоративно поведение, са глобални заплахи, с които бих искала да се справим с помощта на търговската политика, каза тя.
   
Предложеният текст включва задължение да не се отслабва националното законодателство в областта на труда или околната среда с цел привличане на търговия или инвестиции.
 
Европейската комисия очаква до три месеца да сключи ново споразумение със САЩ за защита на личните данни.  Комисията води преговори с Вашингтон по този въпрос след решението на Съда на ЕС през октомври, с което действащото досега споразумение бе обявено за нищожно.  Еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова представи набор от препоръки, на основата на които опазването на личните данни да се подобри.

Личните данни не могат да се търгуват като обикновени стоки, те имат нужда от защита. И когато пътуват  в чужбина, защитата трябва да пътува с тях.


 ЕК препоръчва всички дружества, регистрирани в САЩ, да поместват на сайтовете си правилата за поверителност, които прилагат, както и линк към страницата на американското министерство на търговията.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!