Еврокомисията отчете напредък при решаване на проблема с миграцията през Западните Балкани

Автор:


Европейската комисия отчита напредък по изпълнението на ангажиментите, свързани с миграцията през Западните Балкани. По решението да бъдат обособени 50 хиляди допълнителни места за прием на мигранти в региона се отчита, че Сърбия е обещала 3 хиляди допълнително, с което бройката ще достигне 6 хиляди. Хърватия е съобщила, че очаква да разполага с 5 хиляди места. Гърция е поела ангажимент до края на годината да има 50 хиляди места, включително в приемни семейства. В следващите дни представители на Еврокомисията ще посетят държавите от региона, за да се запознаят с нуждите им от финансова помощ.
 
Европейският стабилизационен механизъм ще предостави 10 милиарда евро или по-малка сума, за рекапитализация на гръцките банки. Това заяви високопоставен представител на Европейския съюз. Цитираната сума е по-малка от над 14-те милиарда, от които гръцките банки ще имат нужда спроед резултатите от стрес-тестовете. Според агенция Ройтерс европейски източници пояснили, че ако са необходими допълнителни капитали за гръцките банки, те ще дойдат от частни инвеститори, а също и от акционери и държатели на облигации.
 
Европейската инвестиционна банка ще отпусне над 1 милиард евро за проекти, свързани с подобряване на климата до края на 2020 година. "Трябва да се стремим на предстоящата конференция на ООН за климата в Париж да бъде приет всеобхватен документ за ограничаване на затоплянето на климата, заяви президентът на банката Вернер Хойер.
Според него държавното финансиране на тези цели не е достатъчно. Банките трябва да създават програми за целево кредитиране, смята президентът на Европейската инвестиционна банка.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!