Държавите от ЕС няма да могат да забраняват сами вноса на ГМО. Европейският парламент отхвърли предложението на ЕК, тъй като то противоречи на принципите на единния пазар

| обновено на 09.11.15 в 15:48


Европейския парламент отхвърли с огромно мнозинство предложението на Европейската комисията, държавите членки да могат самостоятелно да забраняват вноса и продажбата, на разрешените в ЕС генномодифицирани храни и фуражи, на своя територия. Това се случи, след като Комисията по околна среда и безопасност на храните, много политически групи и различни експерти обявиха, че това би било отстъпление от единния пазар и митнически съюз, и противоречи на принципите за свободно движение на стоки.

Българският евродепутат Момчил Неков, който е член на делегацията на Социалистите и демократите в ЕП, подкрепи призива на ЕК да изготви обстоен анализ за последствията от въвеждането на подобна мярка и настоя да се направи подобрено предложение подчертавайки, че сегашното предложение ще доведе до малформации и проблеми във функционирането на единния пазар, както и до присъствие на ГМО продукти там, където те са нежелани.

„Ефективната забрана за вноса на клонирани животни и техните продукти, е стъпка в правилната посока“ –заяви евродепутатът Момчил Неков  по време на пленарното заседание на Европейския парламент на 8 септември, когато бе прието това решение. „Тъй като не знаем какъв е ефектът от клонираните животни върху здравето на хората, ЕП е против разпространението им и раждането на поколения от тях “, коментира още евродепутатът  Момчил Неков.

Евранет плюс на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!