Проблемите в Близкия Изток и политиката на ЕС за региона

Снимка: БГНЕС

Кризата с бежанците и ситуацията в Сирия продължават да са под номер едно в дневния ред на Европа. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск насрочи за 12 ноември ново извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз за миграцията. Около 800 хиляди души са влезли нелегално в ЕС от началото на 2015 година досега, според директора на Агенцията за контрол на външните граници на ЕС „Фронтекс“ Фабрис Леджери пред германския вестник Bild.

 

Леджери предупреди, че мигрантският поток може би все още не е достигнал връхната си точка, и призова европейските държави да задържат в приемни центрове кандидатите за убежище с отхвърлени молби, за да могат „бързо“ да ги върнат в родните им страни. На този фон върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини посети Египет и проведе знакова среща с Лигата на арабските държави и нейния генерален секретар Набил ал-Араби.

Посрещната с подобаващ респект, Могерини обяви, че с общи усилия трябва да се предотврати по-нататъшно разрастване на кризата в Близкия Изток, акцентирайки особено на конфликтите в Сирия и Либия. По отношение на Сирия, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи заяви, че работи със специалния пратеник на Организацията на обединените нации Стафан де Мистура. Целта е да се укрепи форматът в рамките на ООН, така че да се улеснят преговорите и да започне политическия процесна решаването на кризата. Актуалните действия на ЕС по отношение на Либия са обвързани от тясното сътрудничество с ООН, съседните държави и региона, така че да се подкрепи създаването на правителство на националното единство. 

„Мисля, че имаме общо разбиране за необходимостта от споразумение между различните политически фактори в Либия. Само така ще може да се гарантира по-добро бъдеще за либийския народ. Международната общност е готова да подкрепи изграждането на институции, които да гарантират сигурност и да предостави помощ за населението, но всичко зависи от ролята и действията на Либия".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!