Последни преговори по Бюджет 2016 на ЕС, потребителите по-близо до европейската политика чрез профила на ЕП в Snapchat


Есента е времето, когато се определя бюджета на ЕС за следващата година, като Парламентът и Съветът работят усилено, за да достигнат компромис за размера на приходите и разпределението на разходите.

Вече сме на финалната права преди приемането на бюджета на ЕС за 2016 година, има някои разминавания в исканията на Европейския парламент и Съвета, но съм сигурен, че ще успеем да намерим консенсус“, каза евродепутатът Андрей Новаков, който е част от преговорите на високо ниво - триалозите между представители на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС.

В момента текат седмици на "помирителни" преговори между Европейския парламент и Съвета, след като двете институции за поредна година не постигнаха съгласие за това какъв да бъде бюджетът на ЕС за догодина. 18-и ноември е крайният срок за стигане до компромис, за да може ЕС да има нов бюджет за 2016 г. Ако Европейският парламент и Съветът не намерят такъв в рамките на периода на помирителната процедура, Еврокомисията трябва да предложи нов проектобюджет.

Бюджетът на ЕС за 2016 година ще бъде гласуван в средата на месец декември на последната пленарна сесия на Европейския парламент.

Всичко свързано с европейската политика потребителите имат възможност да следят и чрез профила на Европейския парламент в Snapchat - най-бързо развиващата се социална мрежа в днешно време. Благодарение на открития през май профил на европейската институция всички 200 милиона потребители могат да научават какво се случва в Брюксел и Страсбург.

ЕП основно публикува кратки материали със снимки и видеоклипове от по 10 секунди, за да даде възможност на хората да видят как тече животът в него. Всеки петък се публикува обзор на седмицата с най-важните теми в ЕП, представени по необичаен начин”, каза Теодор Стойчев, пресаташе на Информационно бюро на Европейския парламент в България.

Евранет плюс на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!