ЕС е похарчил направилно 6 млрд. евро през миналата година


През 2014-та година Европейският съюз е похарчил неправилно 6 милиарда евро. Това са две пети от разходите, управлявани от 28-те страни членки и институциите на ЕС, обяви Европейската сметна палата. В годишния си одитен доклад палатата призовава за управление на инвестициите и разходите по нов начин. Трябва да се направи така, че разходните схеми да определят ясни резултати, които следва да бъдат постигани, както и рисковете да са приемливи, заяви европейската одитна институция.
 
Европейската комисия раздели предложенията на британския премиер Дейвид Камерън за реформа на ЕС на три групи: осъществими, трудни за приложение и много проблемни.
Като приложими Комисията приема исканията за повече власт на националните парламенти, с която те да могат да отхвърлят законодателство на ЕС.
Комисията определя като трудно приложимо искането за различно третиране на държави, които не са в зоната на еврото от онези, които използват общата валута.
Като най-проблемно Еврокомисията вижда лишаването от социални помощи на имигранти от ЕС през първите четири години от пребиваването им във Великобритания. Това намерение Брюксел определя като посегателство срещу свободата на движение и вътрешния пазар на ЕС.
 
Еврогрупата ще отпусне на Гърция следващия транш кредити и пари за банкова рекапитализация, само след като Атина тя изпълни договорените реформи. Това  предупредиха министрите на финансите на страните от еврозоната. Те отбелязват, че Гърция е обещала да изпълни поставените условия още тази седмица. Следващият транш от Еврогрупата за Атина е предвидено да възлиза на 2 милиарда евро.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!