ЕК представи резултатите от изпълнението на европейската програма за миграция


ЕК представи резултатите от изпълнението на европейската програма за миграция пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. От десетте определени "горещи точки" за регистрация на бежанци досега е започнала работа само тази на остров Лампездуза.  Останалите, които общо се разпределят по пет в Италия и в Гърция трябва да отворят врати до края на месеца.
Към момента малко под 150 бежанци са преразпределени от Италия и Гърция по схемата за преместване на общо 160 000 души, търсещи убежище в съюза.

Държавите от ЕС трябва да изготвят разчети на разходите си, свързани с миграционната криза и ако тези разходи се окажат дългосрочни, следва да залегнат в националните бюджети. Това заяви на  заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той добави, че разходите на всяка държава ще бъдат оценявани самостоятелно. Съобразно тази оценка ще бъде взимано решение как да бъде прилагана гъвкавост в изчисляването на държавния дефицит и правилата за бюджетна стабилност.
Ден по-рано германският министър на финансите Волфганг Шойбле посъветва европейските си колеги да приемат повече бежанци, ако имат проблеми с икономическия растеж.

ЕС иска следващия месец да бъде постигнато окончателно споразумение по фонд да уреждане на банкови фалити. Целта е уреждане на банкови фалити, така че да не се използват държавни пари. Този фонд, който ще започне да набира средства от януари 2016-та година  и ще трябва да бъде попълван докато достигне 55 милиарда евро след десет години.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!