В изборите за Европарламент ще има официално одобрени водещи кандидати за председател на ЕК

В изборите за Европейски парламент (ЕП) ще се участва с официално одобрени водещи кандидати за председател на комисията. Това се казва в предложение на парламента за промяна в изборното законодателство на ЕС. Тези кандидати ще трябва да участват в изборите за ЕП и да бъдат официално номинирани до 12 седмици преди вота.

Искаме да пригодим към новата реалност Акта за избиране на представители в Европейския парламент от 1976 г., каза съдокладчикът Йо Лайнен. Мисля, че предложенията ни са важна стъпка към това да направим европейските избори по-прозрачни и по-европейски. Дилемата ни сега е, че това е единственият парламент, избиран извън националните граници, но според националните закони, с национални кампании и листи. Всичко е национално у европейските избори.

Гражданите на ЕС, живеещи в чужбина, трябва да могат да гласуват в европейските избори. Според парламента това може да се постигне чрез предоставянето на системи за електронно, онлайн или пощенско гласуване, заяви съдокладчикът Данута Хюбнер:

Примерът е Естония, която започна преди десет години и само два процента от хората гласуваха електронно, а десет години по-късно те са вече двадесет на сто. Интернет позволи също на естонците в 98 страни по света да участват в последните избори.

Бюлетините, използвани в европейските избори, трябва да предоставят еднаква видимост както на имената и емблемите на националните партии, така и на тези на европейските политически партии, на които те са членове. Европейската принадлежност на всяка национална партия трябва също така да е ясно обозначена във всичките и предизборни материали.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!