ЕК е била предупредена, че Германия ще удължи граничния контрол

Като страна на преден пост и трасе на бежански потоци, България има силен интерес от обща миграционна политика на ЕС. С тези думи премиерът Бойко Борисов отново изложи позицията си - този път пред министъра на външните работи, образованието и културата на Княжество Лихтенщайн д-р Аурелиа Фрик. Безпрецедентната миграционна вълна към Европа бе един от акцентите в разговора между двамата.

Европейската комисия е била предупредена през октомври, че Германия възнамерява да удължи граничния контрол до февруари догодина, съобщи говорителят на ЕК Наташа Берто. Тя отбеляза, че досега Германия се е ползвала от правото си по споразумението от Шенген за въвеждане на контрол по границите за максимален срок от два месеца при непредвидени обстоятелства. Този максимален срок е изчерпан, но сега влиза в действие друг текст от споразумението, който позволява запазването на проверките по границите за още шест месеца при предвидими обстоятелства - заплахи за обществения ред или националната сигурност.  Комисията заяви, че не възразява срещу предприетите от Берлин мерки и ще следи те да останат пропорционални предвид безпрецедентната обстановка.

По последни данни на агенция "Фронтекс" от 1 януари до 1 ноември 2015 година външните граници на блока са пресекли 1.2 милиона нелегални мигранти. Това е над четири пъти повече от броя им през миналата година.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!