Какви са резултатите от кампанията "Здравословни работни места- управлявай стреса“?

В европейските страни, стресът е на второ място сред най-често срещаните здравословни проблеми на работното място и за него се счита, че наред с други психосоциални рискове, той е причината за над 50% от всички загубени работни дни.

Наличието на неблагоприятна работна среда може да окаже значително отрицателно въздействие върху здравето на работници и служители. Отминалата европейска седмица за безопасност и здраве при работа беше кулминацията на поредица от събития, които съпътстваха двугодишната  кампания на ЕК под наслов "Здравословни работни места- управлявай стреса".

Акцентите за 2015 година са два от основните фактори причиняващи стреса на работното място - сексуалния тормоз и физическото насилие. През 2007 година 1% или 2,5 млн. от работещите в ЕС са се оплакали от сексуален тормоз, но много от жертвите не желаят да говорят за това.

13% от работещите в хотелиерския и ресторантьорския бизнес в съюза са били подложени или са ставали свидетели на сексуален тормоз. Само 4% от преживелите сексуален или физически тормоз са разговаряли за това. На първо място като причина за стрес на работното място се посочва страха от загубата му - това са отговорили над 70% от анкетираните работещи в ЕС.

Според направените проучвания в над 34 държави, около 240 млрд. евро годишно губи европейската икономика от всички причинители на  стреса на работното място.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!