Как ЕС подпомага политиката за интеграция на децата с увреждания?

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз подпомага политиките на отделните страни-членки относно интеграцията на децата с увреждания. Един от примерите в това отношение е приключилият преди дни в страната ни проект за преструктуриране на домове за медико-социални грижи за деца до 3 години и превръщането им в комплекси за здравни и социални услуги. Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Общата стойност на проекта е близо 8 милиона и 300 хиляди лева и се изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Реформирани са 8 от 28-те домове за медико-социални грижи за деца в България. Извършен е пълен ремонт и реконструкция на сградите. Осигурена е достъпна среда и равен достъп за хората в неравностойно положение. Доставено е специализирано медицинско оборудване и технологично обзавеждане. Основната цел на проекта е обезпечаване на медико-социалните грижи като стъпка в посока замяна на центровете със здравно-социални услуги за деца с увреждания.

Преди започване на работата по преструктурирането на 8-те домове децата, които са били настанени там са били осиновени или са в приемно семейство, каза инж. Стойка Таскова, която е национален координатор на Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването.

Близо 2 хиляди деца са настанени в останалите 20 домове за медико-социални грижи за деца до 3 години в страната. Единственият начин тази бройка да бъде намалена е да се работи с майките в риск, за да се предотврати евентуално изоставяне на деца с увреждания.

В преструктурираните домове има центрове за приемна грижа и те ще работят в посока обучаване на приемните родители да се грижат за деца с увреждания. Към настоящия момент са единици семействата в България, които поемат този ангажимент.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!