Приятелско към децата правосъдие разработват по проект

Снимка: Радио Видин
Утре, на 19 ноември отбелязваме Световния ден за борба с насилието над децата. Тормозът над най-малките и невинни създания е изключително сериозен проблем заради тежките последици, които може да окаже върху детското развитие.

Проект в защита на деца, жертви на насилие и приятелско към детето правосъдие провежда Институтът по социални дейности и практики. "Чуй детето- става ли правосъдието приятелско към детето" цели подобряване ситуацията на децата жертви или свидетели на насилие, участници в правни процедури, чрез въвеждането на интегриран подход към детето, основан на индивидуална оценка на неговите специфични нужди.

На 25 октомври 2012 Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз приеха Директива за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления. Държавите членки трябваше да въведат в сила законовите, подзаконови и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с директивата до 16 ноември 2015г., след това търпят санкции.

Шестмесечното пилотиране във Видин на модела за индивидуална оценка и взаимодействие според изискванията на Директивата, бяха представени от Надя Стойкова от Института по социални дейности и практики.

"За целите на директивата се счита, че децата жертви на насилие, имат специфична нужда от защита поради уязвимостта им към повторно виктимизиране, сплашване и отмъщение. В България моделът за индивидуална оценка и взаимодействие се пилотира в съдебен район Видин и областта. Проектът за приятелско към детето правосъдие се финансира по програма "Criminal Justice"на Европейската комисия"
- обясни Надя Стойкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!