Състояние бежанец: Хора между времето и пространството


Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер се обърнаха със съвместно писмо към лидерите на страните от Г-20 - най-развитите икономически държави в света, преди срещата им в Турция в средата на месеца - с призив и те да се включат в решаването на кризата с бежанците.

Туск и Юнкер подчертават, че Г-20 има специалната отговорност да гарантира, че международните организации, подпомагащи бежанците, разполагат с необходимите финансови средства за това. ЕС досега се е ангажирал с 2,3 милиарда. евро в помощ на мигрантите.
   Според данни на Евростат, сверени от УНИЦЕФ-Великобритания, от началото на тази година до септември около 190 хиляди деца са потърсили убежище в Европа - повече от два пъти от броя им за същия период на миналата година.  Много от тях са избягали от Сирия или съседни на нея страни, приемащи сирийски бежанци, където детският труд и детските бракове са се увеличили от началото на войната.
   Състояние бежанец: Хора между времето и пространството - така е наречен международният форум, който днес ще се проведе в София, организиран съвместно от Гьоте-институт и Центъра за култура и дебат "Червената къща". Идеята е форумът да отговори на неотложната нужда от действие, гражданска съпричастност и хуманност и да постави началото на поредица от събития, поставящи във фокус човека-бежанец. Ваня Кубадинска от Гьоте институт коментира, че културата е един главните фактори за интерграция на мигрантите и затова са акцентирали на нея при организацията на форума. Килиан Клайншмид, доскорошен директор на най-големия бежански лагер в Йордания „Заатари“; създател и директор на Агенция за иновации и планиране във Виена и съветник на австрийското правителство за миграцията казва, че европейските лидери трябва да разберат, че проблемът с бежанците е глобален и решения за него трябва да се търсят и извън Европа. Той посочва, че изграждането на стени на Стария континент може да се обърне срещу тези, които ги издигат.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!