Европа след терора- предизвикани институции и взривени емоции

Какъв е европейският отговор след терористичните атаки в Париж ? На политиците и на хората от общността ? 

Ще чуем гласове от Брюксел, Пловдив и Истанбул. Започваме с позицията на българския евродепутат Андрей Ковачев

Той заяви, че след удара в Париж, за да се запазят свободните граници в Европа, първото нещо, което трябва да се направи, е делата да се заменят с действия, които са унищожение на Ислямска държава и другите терористични оранизации. Да се запазят свободните граници в Европа и да се засили контролът на външните граници на ЕС, което е отговорност на всички в Съюза.

 Евродепутатът очаква отношението към бежанаците да се промени. Това сега е лесно да се случи. След атаките в Париж, е лесно политически играчи и екстремисти да призовават за изгонване на бежанците, или затварянето им в лагери, което е навъзможно да се случи, категоричен е Ковачев.

Икономическата мощ на Европа трябва да доведе до по-силна политическа консолидация, независимо от всички критики към Евросъюза- подчерта още той. Каквито и да са критиките към ЕС, никоя от тях не дава отговор какво следва, ако съюзът се разпадне, никой не предлага нищо по- добро. 

Почетният консул на Франция в Пловдив Фани Брадинска споделя за вълната на съпричастност от пловдивчани за Франция. Обадиха се всички, търсеха френското знаме, изпращаха цветя за София пред френското посолство, трогателна, искрена вълна на съпричастност. Почетният консул на Франция в Пловдив вярва в силата на френския дух, който е по- силен от страха. Франция е свободолюбива държава, Франция е демократична страна, Франция е меката на демокрацията.

Французинът Жан Никола Льофийол - екс генерален представител на Алианс Франсез в Пловдив, сега живее и работи в Истанбул. Аз съм далече от Франция, но моето сърце е с жителите на Париж, казва той. Според него борбата с терористите, които са радикализирани ислямисти, и искат да всяват страх в Европа и да съборят демократичните държави, ще бъде трудна и дълга. Франция и другите държави в Европа трябва да живеят с този риск. В тях животът вече ще бъде променен.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!