ЕС продължава да обсъжда мерки за решаване на миграционната криза



Председателят на Европейския съвет Доналд Туск свика държавните и правителствените ръководители от ЕС за обсъждане на актуални събития във връзка с миграционната криза. Срещата в столицата на Малта е продължение на срещата на върха на европейски и африкански лидери, посветена също на въпросите за миграцията.

Основният акцент на неформалната среща на върха на Европейския съюз е бъде оценката на изпълнението на мерките, договорени през септември и октомври, включително активизиране на сътрудничеството с държави извън Евросъюза, включително Турция,  относно разселването на мигрантите, създаването на "горещи точки" в Гърция и Италия, укрепване на Фронтекс и Европейската служба за външно действие и ефективното повишаване на контрола по външните европейски граници.
 В поканата на Туск до членовете на Европейския съвет за участие в извънредната среща на върха във Валета се посочва, че на срещите на върха на ЕС през септември и октомври "бяха определени насоки за разработването на всеобхватен европейски отговор на миграционната криза, които доведоха до някои положителни резултати", но и се констатира, че движението на миграционния поток продължава с безпрецедентни темпове.

През октомври станахме свидетели на рекорден брой от 218 000 бежанци и мигранти, прекосили Средиземно море. Въпреки че въпросът за миграцията ще бъде разгледан отново на редовното ни заседание през декември, не изключвам вероятността още на срещата във Валета да се наложи да бъдат определени допълнителни насоки, посочва Туск в поканата до лидерите.
 На безпрецедента среща на върха вчера, над петдесетина европейски и африкански лидери търсиха общи отговори на миграционната криза, дестабилизираща Европа.  По думите на дипломат номер едно на Европейския съюз Федерика Могерини, срещата във Валета е възможност да се построи мост между ЕС и Африка в борбата с миграционната криза, тъй като проблемът е предизвикателство както за Съюза, така и за Африка. Между двата форума във Валета коментираме темата с Мила Манчева, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията .

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!