ЕК препоръча на Италия стриктно спазване на фискалната политика на ЕС


Италия е в опасност от нарушаване на фискалните цели на Европейския съюз, Европейската комисия препоръча на Рим да направи промени в бюджета за 2016 г., за да се съобрази с правилата на Общността. За това пише британският вестник The Financial Times.
Смесената присъда от Брюксел представлява частично отстъпление за италианския премиер Матео Ренци, който се стреми да стимулира икономическото възстановяване на страната си чрез намаляване на данъците и външния дълг. Според Комисията, планът на Ренци рискува, цитирам, "несъответствие" с т.нар. пакт за стабилност и растеж, който урежда правилата за бюджета на Евросъюза, но и "значително отклонение" от постигането на неговите средносрочни фискални цели.
   Бюджетният дефицит на Италия остава далеч под границата от 3 на сто, определена от Брюксел. Според плана на Ренци той може да падне от 2,6 до 2,2 на сто през следващата година. Въпреки това, прогнозите сочат, че през 2016 г. външният дълг на средиземноморската държава, който затормозява финансовите политици от еврозоната, ще започне да намалява, за първи път от началото на икономическата криза, макар и с по-бавни темпове от очакваното.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!