Могерини призова за обща реакция на терористичните заплахи


Терористичните нападения в Париж и неотдавнашните удари в Ливан, Египет, Турция и Ирак доказват отново, че сме изправени пред заплахи, на които международната общност трябва да реагира обединена, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.
  Трябва да изградим по-безопасна среда, да се опитаме да разрешим множеството кризи в общия ни регион, да подкрепяме развитието и растежа на най-бедните райони, да намерим решения за първопричините за миграцията, добави тя.
  Днес комисията представи основните насоки в прегледа на европейската политика за съседство, който включва обновен подход към източните и южните съседи на ЕС.

Европейската комисия прие 2-ия списък с енергийни проекти от общ интерес, които спешно трябва да бъдат изпълнени. Той обхваща 195 ключови проекта, от които 15 в България или с българско участие. Това стана, след като комисията публикува първия доклад за състоянието на Енергийния съюз.
Според заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, ЕС е на път да реализира енергийния съюз. 

  Правителството на България предлага на Народното събрание промени  в Закона за признаване на професионални квалификации с цел хармонизиране на националното право на България с европейското законодателство, съобщиха от Министерския съвет.  Предвижданата актуализация цели укрепването на вътрешния пазар и насърчаването на свободното движение на специалисти. Въвежда се Европейската професионална карта.
  Промените засягат частичния достъп до професии, защитата на местните потребители в приемащата държава членка, предоставянето на услуги на временен или случаен принцип в държавите членки на ЕС, което се обвързва с различни предпазни мерки.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!