Обсъждане на допълнителни мерки за охрана на външните граници на ЕС


Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще обсъди утре въвеждането на допълнителни мерки за охрана на външните граници, съобщи говорител на Европейската комисия. Предвижда се проверката на документите на всички, влизащи в ЕС, да бъде задълбочена. За пристигащите на границите, които не са граждани на ЕС, ще бъдат извършвани проверки в базите данни на системите за сигурност. Ще бъде установявано дали документите им позволяват престой в Общността.
Министрите ще разискват начините за подобряването на граничния контрол, включително с увеличаването на броя на граничарите. Очаква се те да обмислят как правилата за действие на споразумението от Шенген да бъдат съобразени с кризисни ситуации като терористични заплахи. Сред темите от дневния ред е и обсъждането на напредъка по въвеждането на единен регистър за пътниците по въздух, добави говорителят.

Камарата на лордовете във Великобритания прие законодателна промяна, намаляваща на 16 години минималната възраст за гласуване на планирания референдум за членство на Обединеното кралство в ЕС, съобщи Франс прес.  Това изменение на законопроекта за референдума бе прието с 293 срещу 211 гласа. Сега топката е в полето на правителството, което може да приеме вота на лордовете или да поиска от (долната) Камара на общините да го отмени с риск да бъде забавено разглеждането на текста.  Младите избиратели са смятани за по-проевропейски настроени и ако бъдат включени в референдума, това може да наклони везните в полза на оставането на страната в блока на 28-те, отбелязва Ройтерс.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!