Европейската комисия прие списък от 195 ключови проекта за енергийна инфраструктура

Снимка: БГНЕС

195 ключови проекта за енергийна инфраструктура прие Европейскта комисия  през тази седмица. Те ще допринесат за постигането на целите в областта на енергетиката и климата и представляват основни градивни елементи на единния енергиен съюз .

Проектите, известни като проекти от общ  интерес ще помогнат на държавите-членки да интегрират своите физически енергийни пазари, да разнообразят енергийните източници и да преодолеят изолацията на някои от тях. Те са основният инструмент за разгръщането на  инфраструктурата, необходима за завършването на европейския енергиен пазаря както  и да  гарантират, че Европейският съюз отговаря на целите  за достъпна, сигурна и устойчива енергия.

Списъкът с проектите от общ интерес се актуализира на всеки две години, като за да бъде включен в списъка, даден проект трябва да покаже, че е от значителна полза за поне две държави от ЕС, че допринася за пазарната интеграция и за конкуренцията и  води до подобряване на сигурността на доставките и намаляване на въглеродните емисии.

13 проекта от първия списък с 248 предложения, приет през 2013 г., вече са завършени или ще бъдат въведени в експлоатация преди края на тази година. Очаква се около 62  да приключат до края на 2017 г. А настоящата листа включва 108 електроенергийни проекта, 77 газови, 7 петролни и 3 проекта за интелигентни енергийни мрежи.

През следващата година трябва да очертаем някои ключови насоки за състоянието на енергийния съюз, които се нуждаят от политически тласък, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия по енергийните въпроси Марош Шефчович. Той подчерта, че ЕС трябва да остане лидер в областта на прехода към икономика с ниски емисии на въглероден двуокис.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!