ЕК увеличава парите за реставрация и консервация по европейски програми на паметници на културата


Европейската комисия реши за следващия програмен период средствата за реставрация и консервация на паметници по европейски програми да са около 300 милиона евро, което е над два пъти повече от досегашното. А у нас тече  спор между правителството и историци, реставратори, археолози и архитекти. Те  заявиха, че ако правителството не изработи ясни механизми кое се финансира, кое не, кои обекти са с прироритет, ако не излезе с ясни критерии, ще продължи досегашната ситуация - осъществяване на множество проекти в противоречие с европийските норми и принципи. Това ще нанесе необратими поражения върху оригинални културни ценности. Според експертите ще продължат да се множат туристическите атракции и ако досегашните случаи на бутафория и унищожаване на автентични културни ценности с ново строителство и с хипотетични реставрации са се сторили някому сериозен проблем, то в следващите години е възможно тази дейност да придобие застрашителни размери и да се превърне впрактика, която обществото трябва да приеме. Според специалистите е куриозно, че намесата без правила в културни паметници са прави с пари от Европейския съюз.
И на фона на това парламентарната комисия по култура и медии е решила да премахне Националния институт за недвижимо културно наследство  като задължителен орган, който да трябва да одобри събарянията, ремонтите и всякакви други намеси по сградите, обявени за паметници на културата. Промените гласят, че вече всяка община ще може да използва експерти, назначени на щат от нея, които да дават необходимата оценка при инвестиционни намерения и намеса при даден паметник на културата - тоест дали и как той да бъде ремонтиран, достроен или направо съборен. четеш четеш.
Защо е прекъснат диалогът с експертите? Мнение по въпроса дава художникът Владо Руменов - координатор на Форум "Културно наследство":
 
Практиката, която използва държавността, е свързана вероятно с лични интереси на чиновниците за тяхното лично финансово облагодетелствуване. Защото това, което се прави с паметниците на културата, ослен, че е вредно, че ги разрушава и унищожава  и деформира, между 20 и 80 процента от парите, които се използват за тази цел по европейските програми не отиват по своето предназначение. Вероятно това е причината, поради която държавата не иска да влизат в детайли външни експерти. Ако някой не може да се справи с някой паметник, по-добре е да го затрупа. За да се запази автентичността на паметнитка, трябва да се инвестират всички пари и за тях няма да остане нищо.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!