ЕС търси решения на големите енергийни проблеми

Автор:


През 2016 година Европейският съюз ще търси решения за геополитическите проблеми в енергетиката. Това заяви заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз.
През февруари Комисията ще представи мерки за преразглеждане на начина, по който ЕС се снабдява с природен газ. Ще бъдат лансирани и предложения за промени на междуправителствените споразумения в тази сфера. Необходимо е също да се ускори работата по инфраструктурните проекти, добави комисар Шефчович. По думите му, в последно време Украйна е показала, че може да бъде надежден партньор по осигуряване на доставките на руски газ.
 
Страните от ЕС и Турция ще обсъдят проблемите с миграцията на 29 ноември. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е решил да свика тази среща след положителна препоръка от Европейската комисия и телефонен разговор с турския премиер Ахмет Давутоглу. Евросъюзът има голяма нужда от сътрудничеството на Турция, за да ограничи потока от мигранти, които се насочиха към Европа, бягайки от войните в Сирия, Ирак и Африка.
 
Европейският съюз ще прилага от догодина нов план за действие за равенството между половете. Европейската служба за външна дейност е започнала дипломатически контакти, насочени към всички форми на насилие над деца и жени. Много момичета биват омъжвани или осакатявани в детска възраст в Европа и по света, се посочва в изявление на четирима еврокомисари, отговарящи за международната и правната политика. Днес централата на Еврокомисията е осветена в оранжево, в подкрепа на кампанията на Генералния секретариат на ООН срещу насилието, основано на пола.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!