Андрей Новаков: "Европейските проекти са единственият шанс на малките общини за инвестиции"


България е на второ място в ЕС по нетно получени средства от европейския бюджет. Това каза евродепутатът Андрей Новаков. "Само за 2014 година страната ни е получила 2.25 милиарда евро, като е внесла едва 403 милиона", уточни евродепутатът. Какви са ползите за страната ни:


"България е втора в Европейския съюз с оглед на това колко е спечелила от европейския бюджет. Единствените, които имат положителна разлика между това, което са получили и това, което са дали, е Унгария. Видно е, че България чисто икономически печели от членството си в Евросъюза, без да мерим всички останали ползи"- обясни евродепутатът.


Страната ни бележи изключителен ръст на усвояване на евросредства, като по последни данни на ЕК България е в топ 5 по този показател и усвоява 94.3% от договорените средства до момента. 


Снимка"Към момента ние сме разплатили 87% от средствата, които имаме по оперативните програми. Убеден съм, че до края на годината процентът ще стане 90" -каза Андрей Новаков.

Проектите с финансиране от Европа са единственият шанс на малките общини да инвестират в инфраструктурата или в обучения на местните администрации.


"Общините вече имат ноу-хау за това как се прилагат проекти. Над 70% от инвестиционния потенциал на страната са европроекти. Почти всичко, което е ново, е построено по европейски проект. В малките общини няма друг ресурс, с който да бъдат направени инвестиции в инфраструктурата и образованието."  

България е сред отличниците и по друг показател- нива на грешка при управляване и отчитане на европроекти. Пример за това са проектите от Европейския социален фонд, където грешките са малко над процент. Според Новаков, България е направила стъпка повече от изискванията на Европейската комисия при контрола на евросредствата. Доказателство за това е, че Европейската сметна палата определя само 1.3% от евросредствата в страната ни за изложени на риск от злоупотреби и лошо управление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!