България - последна в ЕС по удовлетвореност от настаняването в жилище


България е на последно място в скалата по "удовлетвореност от настаняването" в жилище, сочат данни от анализ на Евростат за нивото на жилищните условия в страните-членки на ЕС през 2014 г. По 10-степенната скала за удовлетвореност от жилищните условия - България е на последна позиция с 6 точки. На върха по удовлетвореност от жилището са гражданите на Финландия и Швейцария - по 8,4 от 10  възможни степени.
Според изследването на Евростат - 7 от 10 лица от близо половин милиардното население на ЕС  живеят в собствени жилища, но близо 17 на сто от европейците живеят в условия на пренаселени домакинства. Близо 60 на сто от европейците живеят в къщи, а около 40 на сто обитават апартаменти, отчита европейската статистика.
За качеството на жилищните условия основен фактор е наличието на достатъчно голяма  площ.
Над 17% от европейците са живеели в пренаселени жилища, което означава, че не им достига площ спрямо размера на домакинството. За българите този показател е доста по-висок, като 43.3% живеят в претъпкани жилища.

Какво се крие зад данните и какви са проблемите на жилищната политика у нас ? Национална жилищна стратегия на Република България, приета с Решение № 395 на Министерския съвет от 14.05.2004 г., на практика не се прилага, а държавата е абдикирала от отговорностите си, със социални механизми да балансира жилищния сектор, смятат експерти.
По темата говори арх. Стойчо Мотев, един от авторите на стратегията, главен експерт "Жилищна политика" в Националния център за териториално развитие - консултантски и проектантски център към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Центърът е изпълнител на някои от най-значимите планови и стратегически документи за страната, като нац. жилищна стратегия.
Какъв е европейският опит по отношение на жилищната политика и приложим ли е той у нас - отговаря арх. Ангел Захариев от група ГРАД, специализирал в Институт по жилищна политика и градско развитие (Institute of Housing and Urban Development Studies - IHS) към университет Еразмус, Ротердам, Холандия.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!