ЕП прие резолюция за борба с радикализацията в интернет

Рашида Дати


Европейският парламент прие резолюция за обща стратегия за борба с екстремизма онлайн, в затворите и чрез образование. Подчертава се и нуждата от подсилване на междукултурния диалог чрез образователните системи и предотвратяване на маргинализацията и засилване на социалното включване в по-необлагодетелствани квартали, заяви френският евродепутат Рашида Дати от Европейската народна партия, която изготви резолюцията. 
Как може да се предотврати радикализацията днес? Чрез образование, чрез борба с неравенството. Затова всяка страна първо трябва да има политика срещу неравенството и тя да започва още от училище. Във Франция неравенството се е задълбочило много в училищата.
Евродепутатите предлагат изолирането на радикализирани затворници като възможна мярка за предотвратяване разпространението на радикализъм и екстремизъм. За да се спре разпространението на омраза и възхвала на тероризма в интернет, евродепутатите искат незаконното съдържание да бъде бързо изтривано. Страните членки следва да обмислят прилагането на правни действия, включително криминално производство, срещу интернет компании и социални медии и доставчици на услуги, които откажат да изпълнят административен или съдебен иск за изтриване на такова съдържание. 
Европейските градове и общини поискаха по-голяма роля и разширени правомощия в прилагането на споразумението за климата, което се очаква да бъде постигнато в Париж идната седмица.  От градовете и регионите се иска да превърнат климатичната политика в реалност. Не трябва да забравяме, че те са отговорни за намаляването на климатичните промени със 70%, заяви председателят на Комитета на европейските региони Марку Маркула. По думите му трябва да се премахнат всички правни, технически и финансови бариери, за да могат регионите да изиграят напълно ролята си в прилагане на споразумението. 
Европейската комисия също е "за" многопластов подход, в който да участват всички нива на управление - от градското до държавното. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!