От 1 януари трябва да влезе в сила споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна

Автор:


Споразумението за свободна търговия между Евросъюза и Украйна трябва да влезе в сила на 1 януари догодина, потвърди еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. Тя посочи, че трябва да се гарантира, че няма да има никакви ответни мерки от страна на Русия. Според Малмстрьом все още е рано да се говори за сътрудничество между евросъюза и Евразийския икономически съюз.

Икономическото доверие в еврозоната е останало стабилно през този месец и е на най- високото си равнище за последните четири години, сочат данни на Европейската комисия.
Повишение има както в строителството, така и в сектора на услугите. Спад от процент и 2 стотни се отчита в промишленото производство, макар и по-малко понижение има и при продажбите на дребно.
В сектора на финансовите услуги доверието е скочило с 6,3 пункта.
Холандия, от страните в еврозоната е лидер по икономическото доверие, а в Германия се отчита спад от 0,1 пункта. Понижения има във Франция и в Италия.
Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис предупреди, че предизвикателствата пред сигурността може да са дали отражение върху икономиката на ЕС, но е твърде рано да се определят последиците от атентатите в Париж на 13 ноември. Домбровскис посочи, че прогнозата за растеж на  Брутния вътрешен продукт от 2 процента догодина в Евросъюза остава валидна.

Мултинационалните компании трябва да плащат данъци там, където реализират печалбите си, заявиха в специален доклад евродепутатите. Европармалентът препоръчва въвеждането на задължителни финансови отчети за мултинационални компании във всяка страна, като тези отчети трябва да включват всички реализирани печалби, платени данъци и получени субсидии, посочва сайта на институцията. В доклада евродепутатите призоват страните членки да споделят своите данъчни споразумения и друга данъчна информация, както с други държави, така и с Европейската комисия, за да може тя да изпълнява ролята на антимонополен орган.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!