Енергийната ефективност - приоритет в енергийната политика на ЕС


Европейският съюз трябва да постигне 20% икономии в първичното енергийно потребление до 2020 г. и поне 27% до 2030 г., по цялата верига от производството на енергия, пренос и разпределение до крайното потребление. Заради важността на тези цели и ефектите от постигането им, Европейската комисия нарича енергийната ефективност самостоятелен вид енергиен източник, представляващ стойността на спестената енергия. През юли тази година, при обявяването на т.нар. "летен пакет" от мерки в енергетиката, заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз, заяви:

В стратегията за енергиен съюз ние се ангажирахме да предоставим повече права на европейските потребители, да създадем единен, добре функциониращ енергиен пазар, да поставим енергийната ефективност на първо място и да станем лидер в областта на възобновяемата енергия.

Приоритетите в общата енергийна политика създават възможност за отваряне и на българската енергетика към по-добри управленски практики.  Това, както и привеждането на националното ни законодателство в съответствие с европейското поставят нови изисквания пред държавните и общински власти и именно към тях е насочен новият проект на Софийската Енергийна Агенция, финансиран по Финансовия механизъм на Европийското икономическо пространство. Той ще се осъществява в следващите няколко месеца. За него разказва изпълнителния директор на СОФЕНА Здравко Георгиев.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!