Обзор

Събитията в ЕС през ноември

Ноември започна с Есенната икономическа прогноза на Европейската комисия за 2015-а с очаквания за умерено възстановяване, въпреки по-трудните условия в световната икономика. На свой ред, Европейската сметна палата даде одобрението си за отчетите на съюза за осма поредна година и уточни, че не са установени съществени грешки.

Реставриран блок от Берлинската стена пред централата на Европейската комисия в Брюксел оживи пък спомена за един от историческите мигове на обединение на Европа. На откриването всички запяха "Одата на радостта". Няколко дни по-късно от домовете на европейските граждани зазвуча „Марсилезата“. Във фаталния петък 13-и, “Ислямска държава” потопи в кръв Париж.

Екстремистите, които убиха 130 души във френската столица предизвикаха серия от ожесточени въздушни удари в Сирия. Оказа се, че са похарчили най-малко седем хиляди евро за организиране на парижките атентати. На свой ред, правителствата на Франция и Белгия разкриха, че извънредните мерки за сигурност са коствали един милиард евро на държавните им бюджети.

На срещата на Г-20 в средата на месеца беше апелирано за изключително засилена борба с тероризма след атаките в Париж. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова към глобални мерки и се обърна към  всички световни лидери които ще се срещнат на 21-вата световна конференция по климата да покажат, че светът е обединен в борбата срещу климатичните промени, но също така , че е силно солидарен срещу тероризма.

Сред антитерористичните мерки, които са в действие в момента или са предвидени за в бъдеще фигурират предложението за резервационните данни на пътниците, засилването на контрола на външните граници на Шенген, включително редовни проверки на гражданите на ЕС, обмена на информация между държавите членки, както и между тях и Европол. Преди дни беше гласувана резолюция относно предотвратяването на радикализацията и вербуването на граждани на съюза от терористични организации.

Относно борбата с Ислямска държава посланика на Франция в България - Ксавие Лапер Дьо Кабан отбеляза, че ИДИЛ е основният враг на света, а не умерената сирийска опозиция.

Опитите за разрушаване през този месец дойдоха и от многобройни кибератаки. На свой ред Европейската комисия изпрати официални писма на Белгия, България, Гърция, Ирландия и Словения, които все още не са ратифицирали в националното си законодателство Директивата относно атаките срещу информационните системи.

Друго важно събитие от ноември е, че  Европейската комисия предложи в цялата еврозона да се въведе схема за гарантиране на банковите депозити и определи допълнителни мерки за намаляване на оставащите рискове в банковия сектор. Как точно ще функционира тази схема пояснява Европейският комисар Джонатан Хил, отговарящ за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари. Той посочва, че е въведен единен надзорен орган, който може да се задейства, ако банките навлязат в трудност.

На 25-и ноември Европейската централна банка пусна в обращение нова банкнота от 20 евро - трета поред от серията „Европа" след тези от 5 и от 10 евро. На нея номиналът е изписан и на кирилица.

И още едно събитие: Председателят на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер каза пред членовете на Европейския парламент в сряда, че без европейската шенгенска система на отворени граници, която той определи като „частична кома“, не може да има и обща валута. В изказване на пленарната сесия на ЕП в Страсбург, Юнкер призова „тези, които вярват в Европа“ да защитят европейското споразумение за свободно придвижване, станало обект на засилени критики след атаките в Париж и последвалите мерки за сигурност.

И докато политическата, демографската и икономическата карта на Европа през изминалия месец непрекъснато бяха подложени на изпитания, едно вълнуващо предизвикателство отново обедини Европа - конкурсът за песен победител в детската Евровизия, на който София стана домакин. Представителката на Малта Дестини Чукуниере стана победител с песента “Not My Soul” със 185 точки. Това е високия резултат, който някога е получавал победителя в конкурса… А за резултатите от действията на институциите, остава да научим и през следващите месеци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!