Резултати от усилията за обща политика на ЕС за бежанците


Месеците на европейски усилия да се постигне обща политика в областта на масовата миграция показаха резултатите си в неделя, когато Германия оглави "коалицията на доброволците", съставена от 9 страни от Евросъюза, приели повечето бежанци от Близкия изток,  пише британският The Guardian. Изненадващата мини-среща на високо равнище предполага, че Меркел се е отказала от опитите да убеди опонентите си, най-вече в Източна Европа, да се присъединят към задължителна схема за разпределените на бежанците, коментира вестникът.

Шведското издание "TheLokal" разказва за криза между властите и мигранти в град Малмьо. Настанените в сградата, където през 2013 година се проведе конкурсът "Евровизия", напускат, защото не са съгласни с, цитирам, "нечовешките условия", които сравняват със "затвор". Работещите в залата шведски медицински сестри бяха изтеглени от властите заради риск за здравето им и сега работят в мобилни кабинети извън сградата, припомня изданието. Полицай от Стокхолм, един от многото командировани в Малмьо, за да помагат в опазването на реда, е написал в профила си във "Фейсбук", че в залата са натъпкани близо хиляда мигранти, които разполагат със само шест тоалетни.
Пред дни, от шведската полиция съобщиха, че се губят следите на 14 хиляди нелегални имигранти и че официалните власти се затрудняват да ги издирят и депортират, припомня "TheLokal".

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!