Отново призиви към Гърция да направи реформи


Гърция може да постигне успех, като приложи правилните реформи, като Ирландия, Испания, Португалия и Кипър. Това заявява ръководителят на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг в интервю за финландски вестник, цитирано от гръцкото издание "Имерисия".  Реглинг смята, че гръцкият дълг няма да бъде "подстриган", а че има вариант той да бъде преразгледан и да се стигне до удължаване на погасителния срок или до намаляване на лихвите по него. Ръководителят на Европейския механизъм за стабилност изключва възможността за излизане на Гърция от еврозоната, но определя като катастрофални първите шест месеца от управлението на партията СИРИЗА.

Парите за България от еврофондовете не са застрашени от споразумението между ЕС и Турция във връзка с миграционната криза, заяви в Люксембург Антони Тренчев, депутат от Реформаторския блок. Той припомни, че оперативните програми и еврофондовете се фиксират за 7-годишен период и няма случай в историята на европейското финансиране средства да се пренасочват от една към друга сфера. Не смятам, че и сега има риск пари за инфраструктура да влязат в рамките на трите милиарда евро, които са обещани на южната ни съседка, добави той.

Трите основни теми, които бяха във фокуса на Европейския парламент - безпрецедентната бежанска криза, нуждата от сигурни енергийни доставки и европейски бюджет, който да бъде достатъчен за всички предизвикателства,  ще бъдат и основна част от регионална конференция в Пловдив с участието на български евродепутати на 4 декември в хотел „Тримонциум“.
Заедно с тях своята позиция по други ключови въпроси от европейския дневен ред ще представят експерти от различни области.

 Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!