Средно 9,3 на сто е безработицата в ЕС, в България - 9,5

Автор:
Евранет, работа
Снимка: Архив


Равнището на безработицата в Европейския съюз е останало без промяна през октомври спрямо септември, което означава 9,3 на сто. Това е е най-ниското равнище от септември 2009 година, сочат данните на Евростат. Година по-рано показателят бе малко над 10 на сто. Европейската статистика отчита за октомври близо 22 и половина милиона безработни в съюза, като за еврозоната цифрата е 17 милиона 240 хиляди без препитание. В България равнището на безработица е останало без промяна спрямо септември или 9,5 на сто. Най-ниска през октомври е била безработицата в Германия, Чехия и Малта (5,1 на сто). На другия полюс - с най-много безработни са Гърция и Испания.

Растежът на промишления сектор на еврозоната се е ускорил през ноември, като равнището на производството и новите поръчки е най-високо от близо година и половина, съобщиха от компания специализирана за финансова информация.
Според проучването производствените равнища и нови поръчки са нараснали във всички страни от еврозоната без Гърция.

Експериментален европейски спътник, който ще бъде изстрелян утре, ще тества техника за откриване на гравитационни вълни във времето и пространството. Космическият апарат ЛИСА Патфайндър ще се отдалечи на милион и половина километра от Земята и ще предостави на учените нова перспектива за изследване и разбиране на процесите във Вселената. Спътникът ще се фокусира в бързо движещи се обекти с огромна маса, като сливащите се черни дупки.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!