Евродепутати и експерти се събират на конференция в Пловдив

Безпрецедентната бежанска криза, нуждата от сигурни енергийни доставки и европейски бюджет, който да бъде достатъчен за всички предизвикателства, пред които е изправена Европа днес са  темите, които ще бъдат дискутирани на  регионална конференция в Пловдив, която ще се проведе на 4 декември.  

Форумът се организира от Информационното бюро на ЕП в България в сътрудничество с  Европа Директно – Пловдив , а участие ще вземат българските евродепутати и експерти, съобщи  пресаташето на Информационно бюро на Европейския парламент Теодор Стойчев

„Минаха вече 18 месеца от европейските избори и това, което имаме като желание е да представим пред пловдивските избиратели и граждани - най-важните теми, които са били разглеждани от европейските депутати през този мандат.

Имаме три големи акцента. Единият е бежанската криза и на която се търсят различни решения на европейско ниво. Другата важна тема е енергийния съюз и нуждата от сигурни енергийни доставки за европейските страни и в частност за България.  Както и  европейския бюджет през 2016 година и какви ще бъдат основните акценти в него”

Имиграцията и тероризмът са двете теми, по които опасенията на европейските граждани нарастват най-бързо според скорошно проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент

„Търсят се решения на бежанската криза и наистина непрекъснато се изработват мерки в рамките на политиката на ЕС  в тази насока. Ще бъдат представени съвсем конкретни неща от Илиана Йотова, която е заместник председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи  в ЕП”

Безспорно е че, във време на световни конфликти повече механизми за сигурност на доставките са един от начините да се предотврати повторение на енергийните кризи, които преживя Европа, а и България.Това е втората важна тема на форума.

 „Беше представен съвсем наскоро енергийния съюз. В момента ЕП изготвя своето становище. Ще има интерсни новини. За енергийния съюз своята позиция ще представи Владимир Уручев”.

На 25 ноември Парламентът прие бюджета на ЕС за 2016 г.

„Новините за европейския бюджет са, че наистина ще бъдат отпуснати повече средства за миграцията , за бежанците, както за повишаване конкурентоспособността на европейската икономика  както и за младите хора. И през следващата година ще продължи инициативата за младежка заетост.

Повече разяснения по темата ще даде Андрей Новаков, който бе част от преговорния екип.”

Наред с български членове на ЕП своята позиция по други ключови въпроси от европейския дневен ред ще представят и експерти от различни области.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!