Евросправочник на слушателя: По какъв начин Европейският фонд за стратегически инвестиции ще подкрепя стартиращите компании от малкия и среден бизнес

По какъв начин да бъдат осигурени повече инвестиции на територията на ЕС в проекти с висока добавена стойност, но и с повече рискове, които да върнат стария континент по пътя на растежа и да създадат повече работни места и повече благосъстояние? Отговорът на този въпрос дава новият подход към инвестициите, приет от ЕК през лятото на тази година, най-важната част от който е създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции, който беше създаден към най-големия кредитор в света – Европейската инвестиционна банка и е съфинансиран от нея и от ЕК. Фондът ще финансира стратегически проекти в целия ЕС, като част от финансирането ще бъде насочено към малките и средни предприятия. ЕФСИ ще участва в по-рискови поекти извън съществуващите програми на ЕС и на традиционните дейности на ЕИБ. Фондът ще предоставя частична защита срещу рискове, която ще позволи на Европейската инвестиционна банка да предлага продукти, поемащи по-голям риск от традиционните. Очакванията са, че финансираните проекти ще имат добра възвръщаемост и ще успеят да привлекат и инвеститори от частния сектор.
В днешното издание на „Евросправочник на слушателя“ ще отговорим на вашия интерес към възможностите за подкрепа на стартиращи компании с рисков профил от малкия и среден бизнес с помощта на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Повече по темата научихме от Юлиана Николова – директор на Центъра за модернизиране на политики.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!