В края на ОП "Регионално развитие" и при старта на новата ОП "Региони в растеж" - предизвикателства и перспективи

Декември е последният и критичен месец за изпълнение на ОП „Регионално развитие 2007-2013-а година". Ето защо, усилията на всички заинтересовани страни в България са насочени към максимално усвояване на средствата по нея. Не случайно и това беше една от основните теми на провелото са на 2 декември четвъртото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативните програми "Регионално развитие" и новата “Региони в растеж”. Комитетът за наблюдение на оперативната програма взема решения за преразпределение на средства между операциите по дадена приоритетна ос. Решението за всякакви промени, засягащи финансовата помощ от Европейския фонд за регионално развитие, и всяко прехвърляне на средства между приоритетните оси се взема от Европейската комисия, след съгласуване с Комитета за наблюдение. Все още има проекти, които регистрират забавяне в своята реализация или в разплащаните с изпълнителите, но до края на годината по-голямата част от бенифициентите ще се справят, смята Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и председател на Управляващия орган на оперативната програма. Така например, все още не са приключили напълно дейностите по проекти на Министерството на здравеопазването. По думите на заместник-министър Адам Персенски обаче, до края на годината ведомството ще успее. Д-р Персенски подчерта и значението на ОП "Регионално развитие" за модернизирането на здравната инфраструктура у нас. "Подменени са редица апарати, закупена и нова съвременна техника, което със собствени средства на ведомството не е възможно да стане" - коментира той.

Следващата голяма стъпка, която страната ни трябва да предприеме, е усвояването на средствата и от новата оперативна програма "Региони в растеж". Според заместник-министъра Деница Николова, тя е стартирала успешно. Вече е одобрена Индикативната работна програма за 2016 г., чрез която ще се предоставят средства по нея. Предвидено е обявяването на 5 процедури за безвъзмездната финансова помощ в размер на 405,5 млн.лв. Договарянето стартира през месец януари с обявяването на процедура по приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура“, която ще подкрепя модернизацията във  висшите учебни заведения и е в размер 43 млн. лв. През май ще бъде обявена и приоритетната ос 5 - за продължаване на процеса по замяна на грижите за деца и възрастни в институция с грижи в семейство или в среда, близка до семейната. По-късно през идната година ще стартират и процедурите за развитие на туристически атракции и за модернизация на системата за спешна медицинска помощ.

Марек Теплански, представител на Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия заяви, че от страна на комисията ще се следи не толкова за това колко средства ще се вземат, а как и за какво се изразходват.
"Критерият ще бъде дали изпълняваме стратегията и нейните цели и дали успяваме да реализираме промените по отношение на качеството на живота на българите. Както го дефинирахме в самото начало на програмата, имаме стартова ситуация и ще мерим напредъка по това дали е подобрена ситуацията. Въпросът не се свежда само до количество проекти и пари, а и до това те да се реализират с най-високо качество. Европейската комисия ще има не само критичен поглед, но и конструктивен подход при оценка на новите проекти" - заяви Марек Теплански. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!