Еврокомисарят Мариане Тисен:

Устойчивото социално развитие е сред приоритетите на ЕК

Темите, свързани с труда и социалната защита, са важен компонент от диалога между страните от Европа и Азия. Те бяха обект на Петата среща на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-азиатския диалог "Към устойчиво социално развитие в Азия и Европа: това включва Съвместна визия за достойна работа и социална защита". Премиерът Бойко Борисов каза по време срещата, че страната ни ще продължи да работи с ЕС за укрепване, засилване и продължаване на този диалог.

Петата среща на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-азиатския диалог е продължение на Ханойската декларация, с което се показва приемственост в темите, които вълнуват ЕС и Азия, свързани с младежката безработица, достойни условия на труд и социалната защита.

Еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариане Тисен предупреди, че безработицата в Европа все още е висока, особено сред младите хора и определи дългосрочната безработица като тежко предизвикателство.

По тази причина според нея трябва да бъдат подпомогнати младите хора, за да направят прехода от обучението към професионалната кариера, което изисква обединените усилия.

Еврокомисарят Мариане Тисен допълни, че когато новата ЕК е поела поста си, се е ангажирала с ново начало за Европа и желанието социалните въпроси да бъдат приоритетни в дневния ред, за да се стигне до социално сближаване. За този период от 13 месеца ЕК е направила всичко по силите си за възстановяване на икономиката, за да се постигнат целите за заетост и изпълнят социалните задачи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!